19. septembra 2018

by

No comments

Na dan uradnega začetka bralnega leta so radovljiški prvošolčki v svet branja vstopili z zabavno in nepozabno popotnico – pravljice jim je približal Peter Svetina, vrhunski pisatelj, pesnik in prevajalec. V prostorih nove knjižnice pa jih je k branju povabil tudi Slavko Pregl, podpredsednik Društva Bralna značka Slovenije.

»Branje je čisto nekaj drugega, kot gledanje televizije ali računalnika. Sam moraš o tem premišljevati, si ustvariti svoj svet. Včasih je to sicer težko, ampak je pa vedno zelo lepo,« je prepričan Peter Svetina, ki je radovedne prvošolčke navdušil s svojimi zgodbami. Kar 116 otrok OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica, skupaj z otroci iz prve triade OŠ Antona Janše, je s klobukom uglajenega gospoda Konstantina prepotovalo celo mesto in se ob zabavnih pripetljajih od srca nasmejalo. Spremljali so banano in ananas na popotovanju do Krasa, spoznali vaške čudake in pokukali v življenje povodnega možička, ki živi v skodelici kave.

Z iskrivim nastopom ustvarjalca jih je, poleg še petih osnovnih šol po različnih krajih v Sloveniji – OŠ Tabor I, OŠ Prevalje, POŠ Svibno, OŠ Oton Župančič in OŠ Metlika, skupaj z OŠ Podzemelj – nagradilo Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. Tako kot že vrsto let prvošolce ob začetku bralnega leta, na dan zlatih knjig (17. septembra), razveselijo tudi s knjižnim darilom. S pomočjo sponzorjev so tokrat mednje razdelili več kot 25.500 slikanic Anje Štefan Kotiček na koncu sveta, ki jih je ilustrirala Marjanca Jemec Božič. »Zelo pomembno je, da imajo otroci doma tudi svoje knjige in prav zato jim ob vstopu v šolo eno poklonimo,« je ob obisku Radovljice dejal Slavko Pregl, podpredsednik Društva Bralna značka Slovenije.

Pri bralni znački, ki spodbuja k branju v prostem času, vsako leto sodeluje več kot 140.000 otrok. V vseslovenski projekt pa je vključenih tudi več kot 7.000 mentorjev (učiteljev, vzgojiteljev in knjižničarjev), ki na različne in inovativne načine otroke spodbujajo k branju.

V prvi vrsti pa za njihovo bralno kulturo največ lahko naredimo doma. »Starši so prvi zgled otroku in domače okolje je ključnega pomena. Vse najbolj razvite države na svetu so tiste, kjer je poraba knjig največja. Branje najprej bogati besedni zaklad, daje smisel za lepoto in širi obzorja znanja, tega pa ni nikoli dovolj,« še zaključi plodovit pisatelj Pregl.

Poleg dveh vrhunskih ustvarjalcev za vse generacije sta v dvorani nove radovljiške knjižnice otroke pozdravila tudi Ciril Globočnik, župan Radovljice, in Božena Kolman Finžgar, direktorica knjižnice.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content