28. maja 2018

by

No comments

Nagrado za spodbujanje veselja do branja med mladimi – sončnica na rami – je letošnje leto prejel naš knjižničar Andrej Jalen, ki že več kot 9 let ustvarja raznolike delavnice in vsebine, s katerimi skuša mlade spodbuditi k branju.

Danes obstaja več super junakov, so prepričani člani Kulturno umetniškega društva Sodobnost International, ki podeljuje nagrado sončnica na rami. Enega – super knjižničarja – so tokrat našli v knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici: »Super knjižničarja Andreja Jalna prepoznamo po kovčku s pravljicami, po velikem srcu in glavi polni odličnih idej.«

Tričlanska komisija je imela težko delo, saj se je na razpis prijavilo kar 40 odličnih posameznikov oziroma organizacij, ki se dan za dnem trudijo, da bi mladim približali svet knjig in v njih zbudili ljubezen do branja. Andrej Jalen, ki v naši knjižnici že 9 let v okviru različnih delavnic, dogodkov in projektov aktivno dela z mladimi, pa jih je prepričal: »Poznajo ga otroci iz okoliških vrtcev in osnovnih šol, poznajo ga blizu in daleč, poznajo ga mladostniki, pa tudi babice in dedki,« so poudarili in dodali, da Jalna resnično lahko najdemo vsepovsod, na različnih festivalih, na dnevih evropske kulturne dediščine ali različnih konferencah o branju, na noči z Andresenom in še bi lahko naštevali.

»Ta nagrada je pohvala oziroma potrditev za moje dolgoletno delo z otroki in z mladimi. Vesel sem, ker sem bil nagrajen za tisto, kar počnem z največjim veseljem že vse odkar sem se pridružil kolektivu radovljiške knjižnice,« je po prejetju plakete in denarne nagrade v vrednosti 1.000 evrov, ki so mu jo izročili na Pomladnem srečanju sodobnosti, povedal Andrej Jalen. Ustanova, v kateri Jalen izvaja svoj program za spodbujanje veselja do branja, pa prejme vrednostni bon v višini 200 evrov, in sicer za nakup knjig iz knjižnega programa KUD Sodobnost International.

Po mnenju društva je na sinologu in sociologu kulture, bibliotekarju in pedagogu največji pečat pustil poseben projekt Zmoremo – čez ovire do oviranih, v okviru katerega polnočutnim otrokom in njihovim učiteljem približuje svet slepih in slabovidnih. Delavnic, ki so prepredene z interakcijo, posebnimi učnimi pripomočki in opremo, ki slepim in slabovidnim omogoča lažje življenje, se je udeležilo že več kot 1200 otrok iz vseh štirih občin, v katerih deluje naša knjižnica.

»Otroci ti dajo motivacijo in te napolnijo s prav posebno energijo. Ko vidiš njihove nasmehe in opaziš, da te med delavnicami poslušajo, ti sledijo; ko se zaveš, da se še čez leto spominjajo na ure, ki smo jih preživeli skupaj in tudi zaradi tebe z veseljem pridejo v knjižnico – to me resnično dvigne in mojo glavo napolni z novimi idejami,« še zaključi Andrej.

Kulturno umetniško društvo Sodobnost International je na srečanju podelilo tudi nagradi za najboljši esej ter najboljšo kratko zgodbo. Urša Bajda in Marjana Eberlinc iz OŠ Tončke Čeč Trbovlje in Jelka Kosi iz Gimnazije Ptuj pa so prejele priznanja za odlično delo na področju spodbujanje bralne kulture med mladimi. Večerni dogodek v Stari mestni Elektrarni so s svojim osupljivim nastopom popestrili mladi raperji iz Osnovne šole Bežigrad. Vrhunski slovenski pesniki in pesnice, Maja Vidmar, Barbara Pogačnik, Milan Dekleva in Milan Jesih, so z branjem svojih pesmi počastili spomin na tri nedavno preminule kolege. Polna dvorana obiskovalcev pa je z lutkovno uprizoritvijo lahko pokukala tudi v dogodivščin polno življenje Ferda, velikega ptiča.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content