2007
DOMOV | PROGRAM | KRIŽANKA | POSLANICA | POROČILO  
 
  Slovensko | English
Meni
    Domov
    Program
    Križanka
    Poslanica
    Poročilo
    Multimedija
    Galerija
    Knjižnica ATL
    Uradna stran
 

POSLANICA


Dragi otroci! Dragi knjižničarji! Dragi prijatelji otroške knjige!

Ali se vam kaj sanja, kaj knjige delajo ponoči?

Ali ste že slišali za knjižnično noč?

Želeli bi vas informirati o noči pravljic, ki jo bodo otroci na Češkem letos doživeli že šestič. V petek, 30. marca 2007, se bo namreč v številnih mestih in vaseh znova dogajala Noč z Andersenom – povsod tam pač, kjer bomo domiselni knjižničarji skupaj z bistroumnimi učitelji in vzgojitelji mladim nadobudnežem pripravili zanimiv nočni program, na katerem bomo predvsem brali pravljice. To prireditev pripravljamo v sodelovanju z Združenjem mladinskih knjižnic SKIP. Hkrati pa bi vas organizatorji želeli spomniti na dan otroške knjige, ki ga v številnih državah po svetu praznujemo na rojstni dan slavnega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

Lani, leta 2006, smo takšno noč organizirali v 487 krajih širom po naši državi. Pri medsebojnem sporazumevanju in pripravi tekmovanj, kvizov in različnih programov v mnogih knjižnicah na Češkem, Moravskem, Slovaškem, Poljskem in Avstrijskem smo si pomagali z internetom. Z njim smo bili ves čas na tekočem s tem, kaj se je dogajalo v kateri koli izmed the knjižnic. Na obisk v knjižnice so prišli različni pravljični liki, skupaj pa smo zložili tudi priložnostno pesem. V eni izmed knjižnic so pripravili tudi lov za zakladom, v drugi so zaigrali diskoteko, spet v tretji pa gledališče in skupno petje. Nikjer pa niso pozabili na branje pravljic. Brali so jih otroci, knjižničarji in v eni izmed knjižnic celo župan.

Letos boste lahko Andersenovo noč skupaj z nami doživeli v petek, 30. marca 2007. Otrokom bomo pripravili privlačen večer z nočnim programom: spet bomo brali pravljice, pripravili različna tekmovanja, predvsem pa veliko zabave in čarobnih dogodivščin. Letos se bomo vključili tudi v internetno kramljalnico, tako da bodo lahko otroci vso dolgo noč svoja doživetja delili s prijatelji po drugih knjižnicah. Zagotovo bo v tej skupni nočni elektronski konferenci spet nastala nova priložnostna pesem, vsekakor pa bomo sklenili številna nova prijateljstva.

In tu je zdaj priložnost tudi za vas, dragi prijatelji povsod po svetu! Če bi radi doživeli kaj novega in vam je naša zamisel všeč, imate enkratno priložnost, da sodelujete tudi vi! Pridružite se nam! Pomagajte nam, da bomo skupaj proslavili mednarodni dan knjige!!!
Če imate dovolj prostorskih zmogljivosti in vam ne zmanjkuje energije, da bi organizirali kaj za naše otroke, se lahko vpišete na našem elektronskem naslovu detske@knihovnabbb.cz; takoj vam bomo postregli s podrobnejšimi informacijami. Za takšno noč lepo zdoma ni treba velikih stvari – spalna vreča, blazina za pod glavo, žimnica, knjiga ... Tej noči pustolovščin zlepa ne bo enake ...

V tej prenatrpani tehnološki dobi se javnost na splošno, nič manj pa strokovnjaki, vedno znova sprašujejo, zakaj otroci vedno manj berejo. Izsledki psiholoških raziskav kažejo, da ima pri tem najpomembnejšo vlogo osebni zgled: v družinah, kjer odrasli veliko berejo, tudi otroci nimajo nikakršnih težav z branjem. In ker vemo, da v nekaterih družinah otroci zlepa ne doživijo “pravljice za lahko noč”, bi jim radi ponudili še eno možnost – skupno nočno branje ob mednarodnem dnevu otroške knjige. S to nočjo želimo otrokom prebuditi novo zanimanje za branje, želimo jih znova seznaniti z lepoto govorjene besede in čarobnostjo skupnega, glasnega branja “pravljice za lahko noč”. Vse to na eno samo čarobno noč krog in krog po vsem svetu.

Otroški oddelek, Mirka Čápová, Hana Hanáčková, detske@knihovnabbb.cz

Knihovna BBB, Velehradská 714, 686 01 Uherské Hradiště, Czech Republic